Tytuł tej książki sugeruje, że jest to historia jedzenia, ale jej 163 eseje (jak redaktorzy nazywają te rozdziały) obejmują znacznie więcej. Praktycznie każdy rozdział wspomina o współczesnych problemach, aw kilku przypadkach koncentruje się niemal wyłącznie na bieżącym zrozumieniu. Istnieje szeroki zakres kulturowych aspektów żywności, w tym przegląd poszczególnych zastosowań konkretnych produktów spożywczych i napojów na całym kontynencie. Wiele rozdziałów dotyczy żywienia i zdrowia, podczas gdy inne omawiają politykę rządu związaną z żywnością. Istnieje wiele informacji na temat wpływu różnych pokarmów na fizjologię i zdrowie. Biorąc pod uwagę ten szeroki zakres, nie jest zaskakujące, że ukończenie książki zajęło 10 lat lub że długość (2153 strony) wymaga dwóch tomów. Prezentacja składa się z siedmiu części: diety naszych przodków, podstawowych artykułów spożywczych, płynów dietetycznych, składników odżywczych, żywności i napojów na całym świecie, historii żywienia i współczesnych zagadnień związanych z polityką żywnościową. W ramach tej struktury są rozdziały liderów w dziedzinie historii, żywienia, żywności lub zdrowia. Jak można się spodziewać, w rozdziałach występuje pewne nakładanie się, ale redaktorzy zauważają, że było to nie tylko nieuniknione, ale wręcz zachęcało do tego, aby każdy rozdział mógł być samodzielny. Ostatnią częścią drugiego tomu jest 175-stronicowy słownik produktów roślinnych, obejmujący ponad 1000 produktów spożywczych z całego świata – dla wielu czytelników samo to będzie warte ceny książki. 236-stronicowy indeks tematyczny odnosi się nie tylko do wielu tematów ujętych w rozdziałach, ale także do każdego artykułu spożywczego, zarówno pod względem jego wspólnej, jak i naukowej nazwy.
Zakres rozdziałów poświęconych konkretnej żywności jest bardzo szeroki. Zszywki, takie jak kukurydza i pszenica, a także mniej popularne produkty spożywcze są szczegółowo opisane; na przykład, istnieje 24 rozdziałów na temat źródeł pokarmu dla zwierząt, w zakresie (alfabetycznie dla wygody) od żubra amerykańskiego do jaka. Czytelnicy chcą wiedzieć więcej o wielbłądach, psach i owadach, które są używane jako pożywienie, jest rozdział na temat każdego z nich. Bogactwo informacji można zobaczyć w rozdziale dotyczącym grzybów. Zaczyna się od historycznego tła użycia grzybów jadalnych (w tym grzybów i drożdży w sfermentowanych napojach oraz jako zaczynu w chlebie) w kilku krajach i regionach świata, sięgających okresu neolitu. W następnej sekcji opisano grzyby spożyte teraz i w przeszłości przez ludzi, a następnie tabele, które podają skład chemiczny i zawartość składników odżywczych w kilku gatunkach grzybów. Rozdział kończy się listą żywności i napojów, które wymagają przetwarzania grzybów i informacji o metabolitach grzybów.
Książka zapewnia również kompleksową eksplorację składników odżywczych. 37 rozdziałów dotyczących żywienia dotyczy poszczególnych składników odżywczych i chorób związanych z ich niedoborami. Omówiono alergie pokarmowe, otyłość i związki między dietą a chorobą przewlekłą. Te fascynujące rozdziały poświęcone są historii i ewolucji nauk żywieniowych oraz postępom w tej dziedzinie, które doprowadziły do odpowiednich zaleceń żywieniowych. W dalszej części książki sekcja poświęcona historii, żywieniu i zdrowiu bada związki między odżywianiem a śmiertelnością, infekcją, wzrostem i rozwojem umysłowym
[przypisy: diagnoza genetyczna, hipoglikemia noworodka, dobry gastrolog białystok ]
[hasła pokrewne: olx nowy dwór mazowiecki, ropomocz w ciąży, zapalenie wątroby typu e ]
Comments are closed.
Wątrobę należy trenować, jak każdy inny narząd.
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: rehabiliacja[…]
Chirurg plastyczny w czasie liftingu widzi, gdzie podano kwas hialuronowy
Article marked with the noticed of: znicze[…]
Oczywiście, że można przedawkować witaminę C.