Pule drugiej kalibracji dla apolipoproteiny B kalibrowano przy użyciu puli o znanej wartości dostarczonej przez Centers for Disease Control (Pool IUIS / NHLBI / CDC 1883) jako podstawowy standard. Współczynnik zmienności w jednym przebiegu wynosił 2,5% dla apolipoproteiny AI i 3,9% dla apolipoproteiny B. Wyniki
Średnie dzienne spożycie energii i składników odżywczych w trzech eksperymentalnych dietach przedstawiono w tabeli 2. Całkowite spożycie tłuszczów i cholesterolu nie różniło się między dietami podczas badania. Odsetek całkowitej energii z kwasu oleinowego zmniejszył się z 23,0% na diecie kwasu oleinowego do 12,6% na diecie trans-kwasów tłuszczowych i do 12,8% na diecie nasyconego tłuszczu. Został zastąpiony przez energię z kwasów tłuszczowych trans – w szczególności kwasu elaidynowego i jego pozycyjnych izomerów – lub samych nasyconych kwasów tłuszczowych.
Zmiany składu kwasów tłuszczowych w błonach erytrocytów podczas trzech okresów diety potwierdziły przestrzeganie przez badanych diet. Średni (. SD) odsetek cis-C18: wynosił 13,2 . 0,8 w diecie kwasu oleinowego, 11,6 . 0,8 w diecie transfatty-kwasowej i 12,1 . 0,8 w diecie nasyconego tłuszczu. Wartości te znacznie różnią się od siebie (P <0,0001 dla każdego porównania). Średni procent trans-C18: wynosił 0,9 . 0,3 w przypadku kwasu oleinowego i diet nasyconych tłuszczów oraz 2,6 . 0,5 w diecie transfatty-kwasowej (P <0,0001).
Tabela 3. Tabela 3. Poziomy lipidów i lipoprotein w surowicy po trzech tygodniach diety bogatej w kwas oleinowy, tran-jednonienasycone kwasy tłuszczowe lub nasycone kwasy tłuszczowe * Figura 2. Figura 2. Indywidualne zmiany w poziomach cholesterolu HDL w surowicy na diecie wysokiej w Trans kwasów tłuszczowych (Trans) lub nasyconych kwasów tłuszczowych (Sat), w porównaniu z dietą bogatą w kwas oleinowy. Każdy punkt oznacza poziom cholesterolu HDL osobnika na określonej diecie minus jej poziom podczas spożywania diety bogatej w kwas oleinowy. Każdy osobnik był na każdej diecie przez trzy tygodnie w kolejności losowej.
Tabela 4. Tabela 4. Poziom AI Apolipoproteiny w osoczu i poziomy Apolipoproteiny B po trzech tygodniach diety bogatej w kwas oleinowy, tran-jednonienasycone kwasy tłuszczowe lub nasycone kwasy tłuszczowe * Figura 3. Figura 3. Indywidualne zmiany poziomów cholesterolu LDL w surowicy na Dieta bogata w kwasy tłuszczowe trans (Trans) lub nasycone kwasy tłuszczowe (Sat), w porównaniu z dietą bogatą w kwas oleinowy. Każdy punkt oznacza poziom cholesterolu LDL osobnika na określonej diecie minus jej poziom podczas spożywania diety bogatej w kwas oleinowy. Każdy osobnik był na każdej diecie przez trzy tygodnie w kolejności losowej.
W porównaniu z jego poziomem w diecie kwasu oleinowego (tabela 3), wartość całkowitego cholesterolu w surowicy wynosiła 0,26 mmol na litr (10 mg na decylitr) wyższą w diecie trans-kwasów tłuszczowych (P <0,0001, przedział ufności 95%, 0,17 do 0,35 mmol na litr) i 0,54 mmol na litr (21 mg na decylitr) wyższe w diecie nasyconego tłuszczu (P <0,0001, przedział ufności 95%, 0,45 do 0,63 mmol na litr). Istotna była również różnica między dietą trans-kwasów tłuszczowych a dietą nasyconego tłuszczu wynoszącą 0,28 mmol na litr (11 mg na decylitr) (P <0,0001, przedział ufności 95%, od 0,18 do 0,37 mmol na litr)
[patrz też: insuflacja żołądka, niewydolność szpiku kostnego, olx grodzisk mazowiecki ]
Comments are closed.
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu redukcja zmarszczek[…]
jest tam selen , omega 3, witamina D, cynk, kwas foliowy
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: salon tatuażu warszawa[…]
Jak olej lniany to tylko świeży i przechowywany w lodówce w ciemnej butelce
[..] Odniesienie w tekscie do detoks[…]
Polecam sobie poczytać tutaj o konsekwencjach