W porównaniu z jego poziomem w diecie kwasu oleinowego, cholesterol HDL wynosił 0,17 mmol na litr (7 mg na decylitr) mniej na diecie trans-kwasów tłuszczowych (P <0,0001, 95% przedział ufności, 0,13 do 0,20 mmol na litr) ; poziom był taki sam na dietach nasyconego tłuszczu i kwasu oleinowego. Działanie kwasów tłuszczowych trans obniżające cholesterol było widoczne w każdej z sześciu grup dietetycznych oraz u 54 z 59 osób (ryc. 2). Zmiany poziomów apolipoproteiny AI były równoległe do poziomów cholesterolu HDL (Tabela 4). Poziom cholesterolu LDL wynosił 0,37 mmol na litr (14 mg na decylitr) wyższy w diecie trans-kwasów tłuszczowych (P <0,0001, 95% przedział ufności, 0,28 do 0,45 mmol na litr) i 0,47 mmol na litr (18 mg na litr). decylitator) wyższy na diecie nasyconego tłuszczu (P <0,0001, 95% przedział ufności, 0,39 do 0,55 mmol na litr) niż na diecie kwasu oleinowego (Tabela 3 i Ryc. 3). Poziom apolipoproteiny B w osoczu był najwyższy w diecie trans-kwasów tłuszczowych, a najniższy w diecie kwasu oleinowego (tabela 4). Stosunek cholesterolu LDL do cholesterolu HDL wynosił 2,02 . 0,76 dla diety kwasu oleinowego, 2,58 . 0,94 dla diety trans-kwasów tłuszczowych i 2,34 . 0,79 dla diety nasyconego tłuszczu; wszystkie trzy wartości są znacząco różne od siebie (P <0,0001 dla każdego porównania). Stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL wzrósł z 3,31 . 0,92 na diecie kwasu oleinowego do 3,96 . 1,19 na diecie trans-kwasów tłuszczowych i do 3,68 . 1,00 na diecie nasyconego tłuszczu. Te wartości są również znacząco różne od siebie (P <0,0001). Stosunek apolipoproteiny AI do poziomu apolipoproteiny B wynosił 1,46 . 0,32 dla diety kwasu oleinowego, 1,19 . 0,27 dla diety trans-kwasów tłuszczowych i 1,32 . 0,31 dla diety nasyconego tłuszczu. Te wartości znacznie różnią się od siebie (P <0,0001). Poziom triglicerydów wynosił 0,13 mmol na litr (12 mg na decylitr) wyższy zarówno w diecie trans-kwasów tłuszczowych, jak iw dietach nasyconych niż w diecie kwasu oleinowego (P <0,0001, przedział ufności 95%, od 0,06 do 0,20 mmol na litr). Stosunek apolipoproteiny B do poziomu cholesterolu LDL wynosił 356 . 40 na diecie kwasu oleinowego, 357 . 48 na diecie trans-kwasów tłuszczowych, ale 334 . 35 na diecie nasyconego tłuszczu, która była znacząco niższa (P <0,0001 ) niż pozostałe dwie wartości. Stosunek zawartości apolipoproteiny AI do cholesterolu HDL wynosił 965 . 129 na diecie kwasu oleinowego i 960 . 112 na diecie nasyconego tłuszczu, i wzrastał do 1009 . 127 na diecie trans-kwasów tłuszczowych; ta wartość była znacznie wyższa niż pozostałe dwa wskaźniki (P <0,0001).
Wszystkie te skutki obserwowano w podobnym stopniu u mężczyzn i kobiet. Ponadto odpowiedzi na różne diety nie różniły się między 8 kobietami stosującymi doustne środki antykoncepcyjne i 26 innymi kobietami.
Dyskusja
W kilku poprzednich badaniach, w których konkretnie badano wpływ kwasów tłuszczowych trans na całkowite poziomy cholesterolu w surowicy, uzyskano sprzeczne wyniki. Mattson i wsp. 11 nie stwierdzili efektu hipercholesterolemicznego trans-C18: w porównaniu z kwasem oleinowym. Badania przeprowadzone przez Vergroesen9 oraz Vergroesen i Gottenbos10 sugerują jednak, że izomery trans kwasu oleinowego mają działanie zwiększające cholesterol, chociaż jest on mniej silny niż w przypadku nasyconych kwasów tłuszczowych.
[hasła pokrewne: trombocytoza, endokrynolog kielce nfz, meningokoki wikipedia ]
Comments are closed.
U mnie marchewka jest zawsze obok buraka, selera czy jabłka.
Article marked with the noticed of: rtg żary[…]
Koncerny farmaceutyczne preferuja syntetyczne wynalazki