Niniejsze badanie potwierdziło ten raport: stwierdziliśmy, że kwasy tłuszczowe trans były hipercholesterolemiczne w porównaniu z kwasem oleinowym i że ich działanie było o połowę mniejsze niż mieszanina nasyconych kwasów tłuszczowych (kwas laurynowy, mirystynowy i palmitynowy). Jednak wpływ kwasów tłuszczowych trans na profil ryzyka lipoprotein był bardziej niekorzystny niż sugeruje to niewielki wzrost stężenia całkowitego cholesterolu w surowicy. Poziom cholesterolu LDL był wyższy, ale poziom cholesterolu HDL był niższy iw rezultacie stosunek cholesterolu LDL do HDL był nawet wyższy w diecie trans-kwasów tłuszczowych niż w diecie nasyconego tłuszczu. Laine i wsp.25 badali wpływ lekko uwodornionego oleju sojowego na poziomy lipoprotein w surowicy u zdrowych mężczyzn i kobiet. Okazało się, że w porównaniu z uwodornionym olejem sojowym, nieuwodorniony olej sojowy obniżył poziom cholesterolu LDL o 0,52 mmol na litr. Poziom nasyconych kwasów tłuszczowych był taki sam w obu dietach, ale spożycie tłuszczów wielonienasyconych jako procent całkowitego spożycia energii było o 7 procent niższe, a spożycie kwasów tłuszczowych trans o 3 procent wyższe w stosunku do uwodornionej diety z oleju sojowego. Uwodorniony olej nie obniżał poziomu cholesterolu HDL w tym badaniu25, ale biorąc pod uwagę liczne zmiany w spożyciu kwasów tłuszczowych, niekoniecznie jest to sprzeczne z naszymi ustaleniami. Wcześniej postulowaliśmy, że wszystkie klasy kwasów tłuszczowych podwyższają poziom cholesterolu HDL mniej więcej równo po zamianie węglowodanów w diecie.26 Niniejsze badanie pokazuje, że kwasy tłuszczowe trans mogą stanowić wyjątek; zastąpienie kwasu oleinowego lub tłuszczów nasyconych przez kwasy tłuszczowe trans jako 10% całkowitego poboru energii obniżyło poziom cholesterolu HDL o 0,17 mmol na litr (Tabela 3), co jest nawet większe niż spadek poziomu cholesterolu HDL, który występuje po zastąpieniu tłuszczu przez węglowodany.13
Poziom apolipoproteiny B był nieco wyższy w diecie trans-kwasów tłuszczowych niż w diecie nasyconego tłuszczu, ale znacznie niższy w diecie kwasu oleinowego. Ponadto odpowiedzi na różne diety były podobne u mężczyzn i kobiet. Wcześniej informowaliśmy, że mężczyźni mieli większą zmianę w poziomie cholesterolu HDL niż kobiety, kiedy nasycone kwasy tłuszczowe zostały usunięte z diety.2 Główną różnicą było to, że w obecnym badaniu poziom kwasu stearynowego nie zmieniał się pomiędzy kwasem oleinowym a kwasem oleinowym. diety o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. To, czy czynnik ten może wyjaśnić różne wyniki, wymaga dalszych badań.
Zarówno dieta trans-tłuszczowo-kwasowa, jak i dieta nasyconego tłuszczu skutkowały wyższymi poziomami triglicerydów w surowicy w porównaniu z dietą kwasu oleinowego. Pod tym względem również wyniki innych badań są sprzeczne. Mattson i wsp. 11 nie stwierdzili efektu trans uwalniającego triglicerydy w stosunku do mononienasyceń cis. Anderson i wsp., 27 jednak stwierdzili, że poziomy triglicerydów były wyższe, gdy pacjenci byli na diecie bogatej w trans izomery jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż wtedy, gdy byli na diecie bogatej w tłuszcz maślany.
Średnie spożycie kwasów tłuszczowych typu trans w Stanach Zjednoczonych wynosi od 2 do 4 procent dziennego poboru energii.7 Liniowa ekstrapolacja z wyników niniejszego badania sugerowałaby, że zastąpienie wszystkich kwasów tłuszczowych trans w diecie kwasem oleinowym może zwiększyć poziom Cholesterol HDL o średnio 0,05 mmol na litr (1,8 mg na decylitr) i obniża poziom cholesterolu LDL o 0,10 mmol na litr (3,9 mg na decylitr)
[więcej w: olx grodzisk mazowiecki, zespół parsonage turnera, kopia odmiana ]
Comments are closed.
[..] Cytowany fragment: stomatologia[…]
Skoro to jest cech genetyczna i do tego zanik produkcji laktazy
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu akumulatory kraków[…]
tak naprawdę istotna jest równowaga pierwiastków
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: gabinet ginekologiczny warszawa[…]
Skoro to jest cech genetyczna i do tego zanik produkcji laktazy