Jedna kobieta i dwóch mężczyzn wycofało się, zanim zaczęło się badanie. Tak więc 25 mężczyzn i 34 kobiety rozpoczęły badanie i wszyscy zakończyli je pomyślnie. Przed rozpoczęciem badań dietetycznych stężenia glukozy w surowicy pacjentów na czczo mieściły się w zakresie od 3,40 do 7,15 mmol na litr (średnia, 4,75 mmol na litr [184 mg na decylitr]) dla całkowitego cholesterolu, od 0,63 do 2,38 mmol na litr (średnia 1,30 mmol na litr [50 mg na decylitr]) dla cholesterolu o dużej gęstości lipoprotein (HDL) i od 0,36 do 2,54 mmol na litr (średnia, 0,96 mmol na litr [85 mg na decylitr]) dla trójglicerydów. Mężczyźni mieli między 19 a 52 rokiem życia (średnio 25 lat). Ważyły 65 do 87 kg (średnia, 75), a ich wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) wahała się od 18,4 do 25,4 (średnia, 22,0). Kobiety miały od 19 do 57 lat (średnio 26 lat). Ważyły one od 54 do 90 kg (średnia, 64), a ich wskaźnik masy ciała wahał się od 17,4 do 29,7 (średnia, 22,0). Osiem kobiet stosowało doustne środki antykoncepcyjne i dwie kobiety, ale żaden z mężczyzn nie palił.
Projektowanie i analiza statystyczna
Każdy uczestnik stosował trzy diety przez trzy tygodnie, bez okresu wymywania pomiędzy dietami. Z naszego doświadczenia wynika, że poziomy lipoprotein w surowicy stabilizują się w ciągu dwóch tygodni po zmianie diety12, 13 Jedna dieta była bogata w kwas oleinowy, inny wysoki w trans izomer kwasu oleinowego, a trzeci w wysoki poziom nasyconego tłuszczu, w szczególności kwas laurynowy (C12: 0) i kwas palmitynowy (C16: 0). Przed rozpoczęciem badania, badani zostali podzieleni na kategorie według płci, a kobiety zostały również zaklasyfikowane zgodnie z zastosowaniem doustnych środków antykoncepcyjnych. Badani zostali następnie losowo podzieleni na sześć grup, tak aby każda grupa miała prawie taką samą liczbę przedmiotów z każdej kategorii. Każda grupa otrzymywała diety w innej kolejności. W ten sposób można ocenić i wyeliminować różnice wynikające z pozostałości po poprzedniej diecie lub dryfowaniu zmiennych w czasie.
Dane analizowano za pomocą procedury ogólnych modeli liniowych Systemu Analizy Statystycznej. 15 Gdy analiza wykazała istotny wpływ diety (P <0,05), zastosowano metodę Bonferroniego do porównań parami diet. Ponieważ procedura ta obejmowała trzy równoczesne porównania, górna granica istotności statystycznej została ustalona na jedną trzecią standardowego poziomu 0,05 - tj. 0,017. Wszystkie wartości P są dwustronne.
Diety
Przed rozpoczęciem badania uczestnicy ważyli swoje jedzenie i rejestrowali ich nawykową dietę przez dwa dni robocze i jeden dzień weekendowy, aby umożliwić nam oszacowanie ich zużycia energii i składników odżywczych. Zapisy dotyczące żywności zostały zakodowane, a skład diet obliczono przy użyciu holenderskiej edycji bazy danych składników odżywczych z 1986 r.16
Tabela 1. Tabela 1. Skład kwasów tłuszczowych margaryn używanych w trzech dietach. Diety obserwowane podczas badania składały się z konwencjonalnych stałych pokarmów, a menu zmieniano codziennie podczas każdego trzytygodniowego cyklu. Zawartość składników odżywczych w trzech dietach była podobna, z wyjątkiem 10 procent całkowitej energii dostarczanej przez kwas oleinowy, izomery trans kwasu oleinowego lub nasycone kwasy tłuszczowe. Grupa kwasu oleinowego otrzymała specjalny chleb wzbogacony o oliwę z oliwek i margarynę wytworzoną z różnych olejów słonecznikowych bogatych w kwas oleinowy (Trisun, SVO Enterprises, Wickliffe, Ohio)
[patrz też: globtrans, olx nowy dwór mazowiecki, niewydolność szpiku kostnego ]
Comments are closed.
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: ksylitol[…]
Ja mam TSH, FT4 i TPO w normie
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: okulista lublin[…]
A ja mam swoje zdanie i wiem najlepiej