W dziennikach zapisali wszelkie oznaki choroby, stosowane leki, wybrane pozycje wolnego wyboru i wszelkie odchylenia od diety. Kontrola dzienników nie ujawniła żadnych odstępstw od protokołu, które mogłyby mieć wpływ na wyniki. Podwójne porcje każdej diety dla jednego wyimaginowanego uczestnika z dziennym poborem energii wynoszącym 10 MJ (2390 kcal) zbierano podczas każdego z trzech okresów, przechowywano w temperaturze -20 ° C, łączono zgodnie z dietą i analizowano po badaniu. Wybrane pozycje wolnego wyboru zostały zakodowane, a ich skład obliczono przy użyciu Holenderskiej Bazy Danych Odżywczych.16 Analizowane wartości podwójnej diety połączono z obliczonymi wartościami dla pozycji swobodnego wyboru (Tabela 2).
Masy ciała bez butów lub ciężkich ubrań były rejestrowane dwa razy w tygodniu, a pobór energii był dostosowywany w razie potrzeby. W ciągu 63 dni badania średnia masa ciała (. SD) spadła o 0,1 . 1,0 kg (zakres od -2,2 do 2,7), ale tego spadku nie można było przypisać do określonej diety.
Pobieranie krwi i analiza
Przed badaniem wszystkim osobnikom przypisano losową liczbę, którą następnie użyto do znakowania krwi i surowicy lub probówek osocza. W ten sposób technicy, którzy przeprowadzili analizy chemiczne, nie byli świadomi kolejności diet pacjentów.
Próbki krwi pobrano po całonocnym poście w dniach 1, 18 i 21 (okres 1), dniach 39 i 42 (okres 2) oraz dniach 60 i 63 (okres 3). Surowicę pobierano przez wirowanie z małą prędkością, przechowywano w temperaturze -80 ° C i analizowano enzymatycznie pod kątem poziomu cholesterolu całkowitego i HDL i triglicerydów na koniec badania. 18, 19 Wszystkie próbki od każdego osobnika analizowano w jednym przebiegu. Współczynnik zmienności w jednym przebiegu dla próbek surowicy kontrolnej wynosił 0,9 procent dla cholesterolu całkowitego, 1,3 procent dla cholesterolu HDL i 1,7 procent dla triglicerydów. Dokładność sprawdzono przez analizę trzech pul surowicy o znanej wartości dostarczonych przez Centers for Disease Control (Atlanta) i tylko dla cholesterolu HDL z trzech puli dostarczonych przez North-West Lipid Research Clinic. 20 Średnie odchylenie w odniesieniu do Docelowe wartości puli Ośrodków Kontroli Chorób wynosiły 0,01 mmol na litr dla całkowitego cholesterolu i 0,08 mmol na litr dla wszystkich triglicerydów. Średnie odchylenie w odniesieniu do docelowej wartości puli North-West Lipid Research Clinic dla cholesterolu HDL wyniosło -0,06 mmol na litr. Stężenie cholesterolu LDL obliczono z użyciem równania Friedewalda.21 Dwie wartości lipoproteinowe uzyskane na końcu każdego okresu diety uśredniono do analizy danych.
Dla każdego osobnika, skład kwasów tłuszczowych w błonach erytrocytów oznaczano w dwóch powtórzeniach w próbkach otrzymanych pod koniec każdego okresu diety (dni 21, 42 i 63), jak opisano wcześniej, z tym wyjątkiem, że stosowano kapilarną kolumnę Sil-88 .22 Wyniki wyrażono jako stosunek wagowy wszystkich wykrytych kwasów tłuszczowych. W analizach apolipoprotein połączono równe objętości dwóch próbek osocza otrzymanych pod koniec każdego okresu diety. Apolipoproteiny AI zmierzono za pomocą immunoturbidymetrii, 23 z surowicą odpornościową owiec. Apolipoproteinę B mierzono w osoczu we wszystkich próbkach za pomocą radialnej immunodyfuzji z surowicą odpornościową hodowaną w kozach.24 Wszystkie próbki dla każdego osobnika analizowano w dwóch powtórzeniach na tej samej płytce, a wyniki każdego okresu diety uśredniano.
[więcej w: gastromed garwolin, ropomocz, insuflacja żołądka wikipedia ]
Comments are closed.
Nie rozumiem po co pisać taki artykuł.
Article marked with the noticed of: olimp zma[…]
Nie ma co się bać
Article marked with the noticed of: wybielanie zębów Warszawa[…]
Wątrobę należy trenować, jak każdy inny narząd.
[..] Odniesienie w tekscie do Chirurgia laserowa[…]
rak płuca to nie oszukujmy się wyrok