W najnowszych badaniach podkreślono znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w zmniejszaniu spożycia tłuszczów nasyconych, a tym samym obniżenie poziomu cholesterolu w lipoproteinach o niskiej gęstości (LDL) w surowicy.1, 2 Badania te koncentrują się na kwasie oleinowym, jednonienasyconym kwasie tłuszczowym o konfiguracja cis; jednak wiele pokarmów zawiera również kwasy tłuszczowe trans. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których ugrupowania węglowe po dwóch stronach podwójnego wiązania wskazują w przeciwnych kierunkach. Większość naturalnych tłuszczów i olejów zawiera tylko podwójne wiązania cis, w których reszty węglowe znajdują się po tej samej stronie (ryc. 1). Kwasy tłuszczowe trans występują w niewielkich ilościach w tłuszczach przeżuwaczy; na przykład 100 g tłuszczu mleka zawiera od 4 do 8 g kwasów tłuszczowych trans.3. Znacznie większe ilości występują w niektórych rodzajach margaryn, produktów na bazie margaryny, tłuszczów piekarskich i tłuszczy stosowanych do smażenia.4, 5 Te kwasy tłuszczowe trans powstają, gdy oleje roślinne i morskie, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, są utwardzane przez proces zwany uwodornieniem w celu wytworzenia tłuszczów, które mają twardość i plastyczność pożądane przez producentów żywności i konsumentów.6 Szacowane średnie dzienne spożycie kwasów tłuszczowych trans wynosi 8 do 10 g, czyli od 6 do 8 procent całkowitego dziennego spożycia tłuszczu, w Stanach Zjednoczonych7 i 17 g w Niderlandach.8 Spożycie może być znacznie wyższe u osób spożywających duże ilości tłuszczów twardych i margaryn lub żywności przygotowanej lub smażonej w takiej postaci. tłuszcze. Nacisk na ograniczenie stosowania nasyconych tłuszczów tropikalnych, takich jak olej palmowy, może powodować wzrost spożycia kwasów tłuszczowych trans, ponieważ w przemyśle tłuszczów jadalnych stanowią one najlepszą alternatywę dla nasyconych kwasów tłuszczowych do produkcji półstałych i stałych tłuszczy . Najliczniejszymi kwasami tłuszczowymi trans w diecie są kwas elaidynowy i jego izomery 7, które są kwasami tłuszczowymi o 18 atomach węgla i jednym wiązaniem podwójnym (ryc. 1). Dwa badania sugerują, że te kwasy tłuszczowe typu trans, w porównaniu z ich izomerem cis, kwasem oleinowym, podnoszą całkowite poziomy cholesterolu w surowicy. 9, 10 Jednak efekt ten nie został potwierdzony w trzecim badaniu.11 Badaliśmy wpływ kwasów tłuszczowych trans – w szczególności kwas elaidynowy i jego izomery – na poziom lipoprotein i apolipoprotein w surowicy u zdrowych kobiet i mężczyzn.
Metody
Przedmioty
Czterdzieści osiem kobiet i 27 mężczyzn, w większości studentów, złożyło podanie o przyjęcie do badania. Żadne z nich nie miało historii choroby miażdżycowej, a wszystkie były najwyraźniej zdrowe, o czym świadczą wyniki kwestionariusza medycznego. Żadne nie miało anemii, glikozurii ani białkomoczu. Jedna kobieta była leczona z powodu nadciśnienia za pomocą .-adrenergicznego środka blokującego; żaden z pozostałych pacjentów nie przyjmował leków, o których wiadomo, że wpływają na lipidy w surowicy. Protokół i cele badania zostały w pełni wyjaśnione podmiotom, które wyraziły pisemną zgodę. Nie przyznano żadnej płatności, z wyjątkiem darmowej żywności w dietach badawczych. Zatwierdzenie do badania zostało wcześniej uzyskane z komisji ds. Etyki w departamencie.
Przyjęliśmy wszystkich 27 mężczyzn. Ponieważ mogło wziąć w nim udział tylko 62 osób, dodaliśmy kobietę, która wyszła za mąż za uczestnika i losowo wybrała kolejne 34 kobiety. Wśród nich była kobieta z nadciśnieniem tętniczym, która nie zmieniła dawki leku podczas badania
[przypisy: hipoglikemia noworodka, olx nowy dwór mazowiecki, kopia odmiana ]
Comments are closed.
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: chirurgia plastyczna[…]
moja matka jadła w życiu mnóstwo mleka
Article marked with the noticed of: Gabinet kosmetyczny Lublin[…]
Co sądzicie o takich zabiegach poza granicami kraju?
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: grzybica[…]
Te owsiki to takie cholerstwo